Korábban magról próbálkoztam a pepinóval, de nem sikerült, alighanem nem figyeltem oda rájuk eléggé. Nemrég rendeltem inkább felnőtt változatot, és egy jókora, levelesedő hajtáshoz jutottam így. Remélhetőleg sikerül épségben áttelelnie és jövőre már saját gyümölcsöket szüretelhetek. Emiatt estem neki újra, hogy alaposan felkészülhessek az igényeire. Infók az alábbi fordításban, forrás itt. A képek is erről az oldalról származnak.

pepino.jpgDél-Amerikában Peruban és Chilében őshonos, a spanyol konkvisztádorok vittek hírt róla először, hogy a perui Moche-völgy partján termesztik. Az USA melegebb részein több, mint száz éve termesztik, de gyakran foglalkoznak vele Új-Zélandon és Chilében is.mivel nehéz kezelni és szállítani is, ezért az UK-ban nem nagyon árulják - ha mégis, akkor elképesztő árakon.

A magok mindenesetre katalógusból az UK-ban is elérhetőek, akár számos különböző fajtából is. Én a pepinót a gyümölcsök közé sorolom, de lehetséges, hogy a katalógusokban a zöldségek közt lesz megtalálható, mivel a paradicsom rokona.

Évelő örökzöld cserje, kinti tartásban egy méteresre, üvegházban két méteresre nő. Sajnos rendkívül érzékeny a hidegre, -2 C fok alatt vissza kell vágni. Az UK-ban ezért csak fagymentes, esetleg fűtött üvegházban, megfelelő fényben lehet tartani. A földjét nedvesen kell tartani.

Magról növeszteni meglepően könnyű, pont úgy kell bánni vele, mint a paprikával vagy a paradicsommal.vessük a magokat egy cserépbe január-februárban, jó vízelvezetésű földbe, a magokat épp csak takarva. Helyezzük 20-23 fokos melegágyba, míg csírázni nem kezd (14 nap), majd helyezzük át 18-20 fokos világos helyre. Az első két hónapban lassan fognak nőni, egész addig, míg el nem érik azt a méretet, hogy áthelyezzük őket a végleges cserepükbe ültetve egy fűtött vagy fűtetlen üvegházba. Az UK-ban kapható magok rendkívül sokféle növényt eredményeznek, különféle gyümölcsökkel.fél gyüm.jpg

Az üvegházban a növény növekedésének szabályozásához szükség van metszésre és a hajtások visszacsípésére. Mivel a hajtások nagyon gyengék, a főhajtást érdemes megkötni, megtámasztani egy pálcához vagy más támasztékhoz. A pepino növekedése indeterminált, ezért jó eljárás a növény irányítására az oldalhajtások lecsípése, de a virágos hajtások meghagyása - ahogy azt a paradicsomnál is csináljuk. A következő szezonban kipróbálok egy kicsit eltérő metszési módszert: valamennyi oldalhajtást levágom két levélnyire a gyümölcshozó hajtástól.

A magok korai vetése esetén a növény már kora augusztustól kezdve egész októberen át virágozhat. Habár a növény rendkívül könnyen virágzik, a gyümölcskötés mégis nagyon nehézkes. Némely forrás azt javasolja, hogy az éjszakai hőmérséklet ne essen 16 C fok alá, ez azonban még üvegházban is nehezen kivitelezhető. A növények öntermők, a természetben a porzásukat a rovarok végzik. Üvegházban kézi beporzásra van szükség, amit ujjal vagy festőecsettel lehet elvégezni. A magas, 30 C fok fölötti hőmérséklet szintén megakadályozza a gyümölcsképződést.

pepino gyüm.jpgA gyümölcsök kezdetben rendkívül gyorsan nőnek. A méretük különböző, kb. 15 cm-es hosszig terjed, bár az én magból nőtt növényeim csak 7 cm-eseket teremtek. A termések színe a halvány krémszínűtől a zöldig terjed, alakjuk a tojás és a gömbölyű közt változik a fajtától függően. 

világos hajtások.jpgÚgy tűnhet, hogy a mi klímánkon lassan érik be a gyümölcs, de valójában a pepino csak besárgul lila csíkokkal. A gyümölcsöt tartó hajtások zöldről krémszínűre változása is azt jelzi, hogy a gyümölcs érett.  A termés az ujjak gyengéd nyomására csak kicsit enged. A lédús gyümölcshús belül narancssárga, illata a kantalup dinnyéhez hasonló. A gyümölcshús szilárdabb és kevésbé szemcsés, mint a dinnyénél. Kevés ehető magot tartalmaz. Egy-két hétig hűtőben eltartható.

A gyümölcs nyersen ehető, bőre lehúzása után gyümölcssalátához adható. A világos héj és hús érdekes kontrasztot ad más gyümölcsökkel.

Glasgow-i fűtetlen üvegházamban a magról nevelt növényeken nem értek be a termések az első októberi fagyok miatt. Mikor a növényeket áthelyeztem a lakás egyik világos ablakpárkányára, a gyümölcsök végül decemberre beértek. Később, meglepetésemre a növény erőteljesen tovább növekedett, további virágos hajtásokat hozott, annak ellenére, hogy decemberben már kevés napsütés érte. Vagyis a növény nem különösebben érzékeny a napos órák mennyiségére. 

Decemberben vagy januárban dugványokat vágva, jól startolva meglátjuk, lehetséges-e elfogadható gyümölcsöt érlelni fűtetlen üvegházban is. A dugványoknak legkésőbb április közepén virágozniuk és gyümölcsöt kötniük kellene, kb. három hónappal a magvetésből származó növényeket megelőzve.

A pepino gyorsan gyökeresedik a dugványról még tél közepén is, elég neki 4-5 nap vízbe állítva.  A meggyökeresedett dugványokat ültessük cserépbe, fagymentes helyen való átteleltetés után kiültethetők végleges helyükre a következő évre. Ezt az eljárást használják a kereskedelmi mennyiségben termesztett növények esetében is a kártevők, betegségek és fagykárok leküzdésére.

Kártevők és betegségek. Ha a pepinót lakásban neveljük, levéltetvekre, liszteskékre (molytetvek) és különösen a vörös takácsatkára kell odafigyelni, és permetezéssel védekezni ellenük. Penészre utaló jelet nem láttam az üvegházban, azonban a természetben és a kereskedelmi mennyiségben termesztett növények esetében a termést gombás betegségek tizedelik meg. 

Hetente egyszer magas káliumtartalmú tápoldattal kell megöntözni, mint a paradicsomot. Ha a tápoldatban túl sok a nitrogén, az csak a lombosodást ösztönzi, pedig mi a gyümölcsöt szeretnénk.

A pepino kertben való tartása az UK-ban csak kifejezetten enyhe, fagymentes helyeken ajánlott, mivel a növényt könnyen károsítja a fagy. Még ebben az esetben is ajánlott a gyökereket mulccsal takarni, hogy óvjuk őket a hidegtől. Így, ha a növény lombja el is fagy, valószínűleg újra ki fog hajtani a megóvott gyökereiről. 

Szerző: Brannagh

Szólj hozzá!

Címkék: pepino

A bejegyzés trackback címe:

https://egzotikusoknevelese.blog.hu/api/trackback/id/tr945429098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása