Az ananász gondozása

2013.08.02. 13:23

Forrás itt.Képeké dettó.

Ültetés

Ültessük az ananászt jó vízelvezetésű földbe, mint a bromélia- vagy kaktuszföld. Keverhető bele harmadrésznyi perlit. Ideális egy 20 cm-es cserép, vízelvezető nyílással az alján.

Először a vízelvezető nyílást fedjük le egy cserépdarabbal, arra tegyük a kavicsokat, majd a földkeveréket. Végül ültessük bele az üstököt, és öntözzük meg alaposan, mielőtt elhelyezzük az ablakban vagy más napos helyen.

Ami az öntözést illeti: a talaj legyen mindig egy picit nyirkos, de ne vizes (attól kirothadnak a gyökerek), és ne is száraz. Hat-nyolc hétbe telik a törzsnek, amíg valóban erős gyökereket ereszt. Nem szabad siettetni ezt a folyamatot, vagy tápoldatozni ebben az időszakban még.

Kb. két hónap múlva az üstök már egy új növényként fog viselkedni. Gyengén húzgáljuk meg a növényt, hogy érezzük, fejlesztett-e gyökereket. Ha igen, akkor ellenáll a mozgatásnak, ha nem, akkor könnyen ki lehet húzni az ananászt a földből. Ha még nincsenek gyökerek, egyszerűen helyezzük vissza a növényt a földbe és várjunk tovább. Ha úgy tűnik, rothad a közepe, kezdjük újra egy másik üstökkel és használjunk hozzá friss földkeveréket. Ismételjük meg a folyamatot, és ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl.

Ezen a ponton azt vehetjük észre, hogy az eredeti levelek kezdenek pusztulni, bebarnulnak, ahogy a középpontban új levelek nőnek. A következő év során távolítsuk el az eredeti leveleket, ahogy elpusztultak. Ebben az időszakban az ananászt csak hetente egyszer kell locsolni.

Az új levelek megjelenése azt jelenti, hogy a gyökerek teszik a dolgukat, és minden rendben megy.

Egy év után ültessük át a növényt egy 30 cm-es cserépbe, jó vízelvezető földbe, mint a kaktuszföld. Bizonyosodjunk meg róla, hogy jó a vízelvezetés, mert az ananász nem szereti a pangó vizet. A lyukat az edény alján ugyanúgy egy törött cserépdarabbal fedjük el. Efölé tegyünk pár centi durva kavicsot, majd töltsük meg a földkeverékkel a cserép tetejétől kb. 2-3 cm-es magasságig.

Ültetéskor gyengéden nyomkodjuk le a földet a növény körül. A korona középső leveleire semmiképp se kerüljön föld.

A rothadást általában túlöntözés okozza, vagy a nem megfelelő vízelvezetés. A növény csak a téli hónapokban nem nő tovább. A növekedési időszak kora tavaszra és nyárra esik. Ha a növekedési időszakában nem fejlődne tovább a növény, vegyük ki az edényéből és óvatosan vizsgáljuk meg a gyökérzetet. Keménynek és tömörnek kell lenniük. Ha szükséges, mossuk le a régi földkeveréket róla, majd ültessük át egy újba.

Ha az ananász szépen növekszik, valószínűleg át kell majd ültetni nagyobb edénybe.

 

Fény és hőmérséklet

Az ananász trópusi növény, így a fagy vagy az alacsony hőmérséklet megöli. Ha mérsékelt éghajlaton élünk, az ananászt hol a lakásban, hol a kertben kell tartani.

Az ananász azt szereti, ha legalább napi hat óra napsütést kap. A nyár során helyezzük a növényt egy napos teraszra vagy ássuk a földbe a cserepet a kertben. Ne vigyük ki a házból a növényt, amíg fennáll fagy lehetősége. Mikor először kivisszük, először félárnyékba helyezzük egy hétre, hogy megelőzzük a nap okozta megégést.

A hideg hónapok során a növényt a házban kell tartani. Kora ősszel visszük be, szeptember közepe táján. Helyezzük egy ablak vagy üvegajtó közelébe, hogy a lehető legtöbb napfényt kapja. Éjszakára húzzuk el az ablak elől, hogy megakadályozzuk a lehűlését. Az ananász leginkább a 18-24 C fokot kedveli (de minimum 15-16 C fokra szükséges van). Ha a szoba kényelmesen meleg, akkor az ananásznak is megfelelő a hőmérséklet. 

Az ananász úgy is növeszthető beltéren, például a pincében, hogy fluoreszkáló fénycsövekkel világítunk számára. Ez a fény akkor is hasznos, ha az ablakon nem jön elég fény a szobába, ahol a növényt tartjuk. A fénycsövet naponta 12-14 órára kell bekapcsolni. Ha a növény elég nagyra nő, hogy már gyümölcsöt nevelhessen, csökkentsük ezt az időt 10-11 órára, amíg a virágkezdemény meg nem jelenik a növény közepén. Ekkor újra meghosszabbítható a napfényes időszak.

 

Öntözés és tápoldatozás

Az ananász kevés vizet igényel, elegendő számára évi 500 mm természetes csapadék évente, ha az jól oszlik el az év során. Elég hetente egyszer meglocsolni a földjét. Ha a növény a lakásban van, a vizet a földjére kell önteni, ha odakinn tartjuk, inkább sprézzük annyira, hogy a a levelek levezessék a vizet a földbe, és a növény középpontja megtelik vízzel. Fontos, hogy soha ne száradjon ki teljesen, és ne is legyen vizenyős a talaja. A növekedési időszakban kicsit több vizet igényel, mint a téli hónapokban.

Óvatosan kell tápoldatozni, elég havonta egyszer a növekedési időszakában. A szilárd tápot elég a földjére szórni, a locsolás belemossa a talajba.

Használható folyékony, lombra permetezhető táp is. Öntsük a tápoldatot a levelek tövéhez és a talaj felszínére. Nagyon figyelni kell rá, hogy a táp ne kerüljön a növény közepébe, mert károsíthatja a fiatal leveleket. Kövessük a fiatal cserjékre vonatkozó utasításokat a termék címkéjén.

 

Kártevők és betegségek

Mint lakásban tartott növény, az ananász nagyon kevés betegségnek és kártevőnek van kitéve, ha helyesen gondozzák. Esetleg pajzstetvek, viaszos pajzstetvek és atkák támadhatják meg. Mind eltávolítható a levelek szappanos vízzel való lemosásával, majd tiszta vízzel való öblítéssel, vagy rovarirtó spré használatával.

Az egyetlen betegség, ami megtámadhatja, a központi hajtás gombák okozta kirothadása. Ilyenkor a középső levelek elfeketednek és könnyen kihúzhatóak a növényből. Néha még így is megmenthető a növény, ha gombairtóval kezeljük a növény közepét. Ha ez megállítja a fertőzést, oldalhajtások kezdenek el növekedni. Ez lesz a végül a felnőtt növény, és akár virágozhat, gyümölcsöt is hozhat. A másik lehetőség, hogy kidobjuk a növényt és előről kezdjük az egészet egy újjal.

 

Virágzás és terméshozás

Habár az ananász önmagában is nagyon csinos növény, a legtöbb termesztője arra vágyik, hogy virágozzon és gyümölcsöt érleljen. Hawaiin az üstök kb. 20-22 hónap alatt hoz érett gyümölcsöt, előfordulhat azonban, hogy elég csak húsz hónap hozzá, hogy meglepjen minket. Ha a növény eléri a 60 cm-es méretet és a 12-14 hónapos kort, virágkezdemény kezd kialakulni a levélrózsa közepén. A formálódó gyümölcs ekkor még nem látható, de két hónappal később élénk piros buzogányféle emelkedik ki középről.

Húsz hónapos kor után bukkannak elő a virágok. Élénk kék virágokat nyit ki soronként kb. két hét alatt, kezdve középen. Hawaiin a virágzás általában késő decemberre vagy januárra esik, amikor a nappalok rövidek (kb. 10,5 óra) és az éjszakák hűvösek (13-18 C fok). A virágok csak egy napig élnek, de nagyon sok van belőlük.

Mikor az utolsó virág szirmai is leszáradnak, elkezdődik a gyümölcsérlelés. Három-hat hónapig tart, míg a termés beérik. Ha a gyümölcs alsó fele már aranyszínű, az ananász beérett. Meglepő módon csak akkora lesz, mint egy doboz, esetleg egy kicsit nagyobb.

Ha az ananásznövény legalább 60 cm magas és 20-22 hónapos, és még nem virágzott, akkor rá lehet venni pár trükkel, hogy a növény inkább a virágzásra fordítsa az energiáját a lombnövesztés helyett.

 

Hogyan vegyük rá a terméshozásra?

A legjobb a tél során rávenni a növényt a virágzásra, amikor a napok hűvösebbek és rövidebbek, mivel az ananász hozzászokott, hogy ilyenkor gyümölcsözik.

Az egyik módszer, hogy két öntözés között a növényt a cseréppel együtt az oldalára fordítjuk. Ez megzavarja a növény hormonjait, és etilén termelésére készteti a növényt, aminek hatására beindul a virágzás.

Másik módszer, hogy egy zacskót borítunk a növényre, amiben két érett, félbevágott almát teszünk két hétre. Tegyük a növényt árnyékos helyre erre az időre, majd utána vissza egy napos helyre. Az érett almák etiléngázt bocsátanak ki, ami beindítja a virágzást az ananásznál is.

A harmadik lehetőség, hogy egy kis darab, kb. körömnyi kalciumkarbidot teszünk a növény közepébe és meglocsoljuk egy negyed pohár vízzel. Ez acetiléngázt szabadít fel, ami virágzásra ösztönzi a növényt. Nagyobb az esély a sikerre, ha a kezelést este végezzük, napnyugta után, mikor a hőmérséklet is alacsonyabb. (Valószínűleg beszerezhető hegesztéstechnikai üzletekben, kertészetben, gyógyszertárban vagy játékboltban.)

Két-három hónappal később a növény virágozni kezd.

 

Betakarítás

Mikor a gyümölcs kb. hat hónapos, kb. négy hónappal a virágzás után, kezd megváltozni. A héj színe zöldről aranyszínűre vált, először legalul, folyamatosan felfelé haladva.

Ezalatt a gyümölcs édesebbé válik és a gyümölcshús színe is fehérről sárgára változik. A termés súlya 1-2 kg lesz. Ha a gyümölcs félig már sárgára színeződött, levágható és elfogyasztható, de megéri várni, hogy az egész megérjen! A gyümölcsnek sok hónapig kell a növényen fejlődnie.

 

Hogyan tovább?

pineap3.gifAz első év után lehetséges, hogy új növénykék jelennek meg az alsó levelek alatt. Hagyjuk ezeket olyan nagyra nőni, amennyire csak lehet, mielőtt eltávolítjuk, és az anyanövényhez hasonló módon elültetjük.

Ezen kívül lehet, hogy egy vagy több oldalsarj vagy léghajtás növekszik az anyanövényen. Ezek sokkal gyorsabban nőnek, amíg az anyanövényre vannak kapcsolódva, szóval érdemes még hónapokig rajta hagyni a gyümölcs eltávolítása után is. Mikor ezek a hajtások már mintegy 30 cm-esek, le lehet vágni vagy törni őket, közel a törzshöz, és ugyanolyan technikával tovább gondozni őket, ahogy az anyanövénnyel is tettük. A hajtások alján lehet, hogy apró gomb található, ezt le kell vágni.Pineapple_2_1_Year.jpg

Mivel nagyobbak, ezek a hajtások hamarabb adnak gyümölcsöt, mint az üstök elültetése esetében. Ha azt szeretnénk, hogy az eredeti növény további gyümölcsöket hozzon, hagyjunk meg egy vagy maximum két hajtást rajta, hogy az eredeti gyökérről fejlődhessenek tovább. A felesleges hajtásokat le lehet vágni és el lehet ültetni. Hawaiin mindössze egy évre van szükség a másodnövény terméshozásához. Folytassuk a locsolást és tápoldatozást, ahogy az első növénnyel is tettük. Ha a növény egészséges marad, annál esélyesebb, hogy egy harmadik generáció is felnevelhető. A betakarított gyümölcs üstökéből is lehet újabb növényt nevelni, és így rengeteg új, önálló ananásznövényhez juthatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egzotikusoknevelese.blog.hu/api/trackback/id/tr175439638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása